Competitive PDF Download Important Notes Study Material

RRB Railway Special General Science Exam PDF in Hindi

RRB Railway Special General Science exam -update24hour.com
Written by admin

RRB Railway Special General Science Exam PDF in Hindi-: Hello Aspirants, कैसे है आप सभी | रेलवे के exam की तैयारी के लिए आप सभी के लिए आज RRB Railway Special General Science Exam PDF in Hindi PDF शेयर कर रहे है |

यह  स्टडी मटेरियल आप सभी के लिए बहुत ही मददगार साबित होगी | दोस्तों आप सभी को जो जो RRB Group D and Group C 2018 Study Material PDF चहिये वो आप हमें comment कर सकते है| हमारी टीम का पूरा प्रयास होगा आपतक सभी pdf प्रोवाइड करना |

Railway RPF RPSF Constable Practice Sets Download

15 Practice Sets for Railways (RRB) Group D Exam 2018

RRB Railway Special General Science Exam

RRB Railway Special General Science Exam PDF in Hindi Students, आप सभी जाते ही है Railway की परीक्षा की तैयारी के लिए अब बहुत ही कम समय पर्याप्त है इसका मतलब है कि Railway की परीक्षा आने ही वाला है आपकी परीक्षा को और बेहतर बनाने के लिए हम आपके लिए RRB Railway Special General Science

(सामान्य विज्ञान) Questions for Railway Exam PDF in Hindi लेकर आए है दोस्तों यह सामान्य विज्ञान प्रश्न -उत्तर रेलवे की तैयारी करने वाले students के लिए लाभदायक है | हमें उम्मीद है आप लोगो को यह पसंद आएगा| इस PDF को download करने के लिए निचे दिये Download पर click करे और अपने mobile या Laptop पर save करे |

जानकारी RRB Railway Special General Science PDF Detail

Book Name: RRB Railway Special General Science
Size:   1.10 MB
Total Number of Pages:  18 Page
Format:  PDF
Quality  Excellent
Language:  Hindi
Writer/Owner  —

Complete Competitive Reasoning LIVE WATCH

नीचे आपको RRB Railway Special General Science Exam PDF in Hindi दिए जा रहे है नीचे आपको pdf download करने से पहले या बिना download किये LIVE WATCH  देखने का option दिया जा रहा है,

जो की सिर्फ और सिर्फ update24hour.com में ही दिया जाता है और उसके नीचे download pdf बटन भी दिया गया है जिसमे click कर आप आसानी से अपनी RRB Railway Special General Science Exam PDF in Hindi  को download कर सकते है|

RRB Railway Special General Science Exam PDF “बिना download किये देखे

Download PDF

सामान्य विज्ञान RRB NTPCRRB Group DRRB JE,आदि जैसे विभिन्न Railway Exams का एक बहुत ही महत्वपूर्ण हिस्सा है । इस खंड में General Science syllabus जैसे Physics, Chemistry, Biology के विभिन्न खंडों पर बुनियादी प्रश्न पूछे जाते हैं। हमारे पाठकों को उनके रेलवे परीक्षा की तैयारियों में बढ़त हासिल करने में मदद करने के लिए हमने 300 General Science Questions PDF संकलन किया है 

In this E-book, you will get  -:

  • 100 Physics Questions and Answers
  • 100 Chemistry Questions and Answers
  • 100 Biology Questions and Answers

यह सामान्य विज्ञान का प्रश्न है कि रेलवे परीक्षा के लिए तैयार किए जाने वाले लगभग सभी महत्वपूर्ण विषयों को शामिल करता है Chemical Compounds, Acids & Bases, Physics Laws, Human Body, Viruses, Diseases to Vitamins आदि से लेकर।

एक बार जब आप इस General Science questions PDF के साथ होते हैं , तो आप आगामी  RRC Group D और RRB NTPC  परीक्षा के सामान्य विज्ञान खंड में पूछे जाने वाले अधिकांश प्रश्नों के उत्तर दे पाएंगे ।

Students , आप सभी को यह पोस्ट RRB Railway Special General Science Exam PDF in Hindi कैसा लगा यदि आपको अच्छा लगा और आप इसी तरह के और बुक प्रश्न चाहते है | और किसी exam के पेपर भी | तो  आप हमें निचे दिए  COMMENT  में बता सकते है |

RRB Railway General Science –Physics Questions Answer

Q1) Blades of a windmill possess ________, hence they are turned by a fast wind.
Ans -: Potential Energy
Q2) A dark-skinned man experiences ______, as compared to a fair skinned man.
Ans -: Less heat & Less cold
Q3) What device is used to break/complete an electronic circuit?
Ans -: Switch
Q4) What is the temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the
same value?
Ans -: -40°
Q5) Acceleration acts always in the direction of the ______.
Ans -: Net force
Q6) The principle used in working of an atom bomb is ______.
Ans -: Nuclear Fission
Q7) What is the unit used to measure the depth of sea?
Ans -: Fathom
Q8) Astigmatism can be corrected by ______.
Ans -: Cylindrical lenses
Q9) Lambert’s Law is related to ______.
Ans -: Illumination
Q10) In a Battery, which energy is converted into Electrical energy?
Ans -: Chemical Energy
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q11) The longitudinal mechanical waves of less than 20Hz are called _____.
Ans -: Infrasonic
Q12) Distance of stars are measured in ________?
Ans -: Light Years
Q13) Albert Einstein was awarded the Noble prize for ______.
Ans -: Photoelectric Effect
Q14) Electric Motor converts the Electric energy into _____.
Ans -: Electric energy to Mechanical energy
Q15) Robert Koch has invented the ______.
Ans -: Electron microscope
Q16) Force of attraction between the molecules of different substances is called ______.
Ans -: Adhesive Force
Q17) Electrons in Good conductors are ______.
Ans -: loosely bound
Q18) One barrel of oil = _______ litres. (approximately)
Ans -: 159
Q19) If a bar magnet is cut length wise into 3 parts, what will the total number of poles be?
Ans -: 6
Q20) If the body is hollow, then its centre of gravity lies?
Ans -: Outside the material
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q21) If the temperature inside a room is increased, the relative humidity will ________.
Ans -: Decrease
Q22) In summer, the mirages are seen due to the phenomenon of ______.
Ans -: Total Internal Reflection
Q23) In the visible spectrum which colour has the longest wavelength?
Ans -: Red
Q24) In which medium sound travels faster?
Ans -: Solid
Q25) Insects can move on the surface of water without sinking due to ______.
Ans -: Surface tension of water
Q26) The Laws of Electrolysis were proposed by –
Ans -: M Faraday
Q27) Light travels in a ______.
Ans -: Straight line
Q28) What is used as a cooling agent in most of the world’s commercial nuclear power plants?
Ans -: Water
Q29) Nature of sound wave is ________?
Ans -: Longitudinal
Q30) 1 fermi unit is equal to –
Ans -: 10⁻¹⁵m
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q31) How many basic S.I. units are there?
Ans -: Seven
Q32) What is the principle on which a transformer works?
Ans -: Mutual Induction
Q33) The distance between Earth and Sun is termed as –
Ans -: 1 Astronomical unit
Q34) Potential energy of your body is minimum when you ______.
Ans -: Lie down on ground
Q35) What is the freezing point (temperature) of Pure water?
Ans -: 32 F
Q36) What is the unit of measurement of an Angle?
Ans -: Radian
Q37) Radio waves of constant amplitude can be generated with an ______.
Ans -: Oscillator
Q38) Hooke’s law is related to
Ans -: Elasticity
Q39) Sudden fall in barometer is indication of ______.
Ans -: Storm
Q40) Water moving up a straw is an example of ________.
Ans -: Capillary Action
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q41) The blue colour of the clear sky is due to ______.
Ans -: Dispersion of Light
Q42) What is a magnetic field’s direction within a magnet?
Ans -: From South to North
Q43) The experiment demonstrating the existence of electromagnetic wave was first conducted by
Ans -: Heinrich Hertz
Q44) The filament string in an electric bulb is made of which metal?
Ans -: Tungsten
Q45) Drag is the ________ force exerted by fluids.
Ans -: Friction
Q46) The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of ______.
Ans -: Pascal’s Law
Q47) The image formed by convex lens in a simple microscope is ______.
Ans -: Virtual & Erect
Q48) What kind of mirror is used in motor vehicles near the driver’s seat?
Ans -: Convex Mirror
Q49) ________ & ________ are present in the nucleus of an atom.
Ans -: Neutrons and protons
Q50) The size of atomic nucleus is of the order of ______.
Ans -: 10⁻¹⁵ m
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q51) From the moon’s surface, Astronauts see a Black Sky. This is because of ______.
Ans -: Absence of Atmosphere on Moon
Q52) The specific resistance of a wire varies with its ______.
Ans -: Material
Q53) The speed of light will be decreased with the rise in the temperature of the medium. True or
False.
Ans -: False. (It remains unchanged)
Q54) Which is the strongest force in the nature?
Ans -: Nuclear Force
Q55) Which device is used to measure the temperature of the sun?
Ans -: Pyrometer
Q56) Which phenomenon occurs when light passes from a denser to rarer medium?
Ans -: Total Internal reflection
Q57) Which substances do not allow flow of charge through them?
Ans -: Insulators
Q58) The value of which quantity remains same in all system of units?
Ans -: Specific Gravity
Q59) What is the speed of sound in air?
Ans -: 332m/sec
Q60) The working of the quartz crystal in the watch is based on which effect?
Ans -: Piezoelectric Effect
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q61) Permanent magnets are made of _______.
Ans -: Steel
Q62) During a fog, the visibility is reduced. This is because of which phenomenon?
Ans -: Scattering of light
Q63) Weightlessness experienced in a spaceship is due to ______.
Ans -: Absence of Gravity
Q64) Which device is used to find submerged objects?
Ans -: SONAR
Q65) What converts the alternating current into direct current?
Ans -: Rectifier
Q66) Which element is used as a moderator in nuclear reactors?
Ans -: Graphite
Q67) Which device converts light energy into electric energy?
Ans -: Photoelectric cell
Q68) The unit of power of lens is called ______.
Ans -: Dioptre
Q69) What is the unit of Radioactivity?
Ans -: Curie
Q70) An object has to attain the velocity of _________ to escape from earth’s atmosphere?
Ans -: 11.2 km/sec
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q71) What is the measuring unit of length of light waves?
Ans -: Angstrom
Q72) A short duration wave is known as –
Ans -: Pulse
Q73) When did Einstein propose that matter can be converted into energy?
Ans -: 1905
Q74) What is the SI unit of luminous intensity?
Ans -: Candela
Q75) What is the unit of magnetic flux?
Ans -: Maxwell
Q76) What is the unit of specific resistance?
Ans -: Ohm-metre
Q77) The wavelength of visible spectrum ranges from ________.
Ans -: 390-700 nanometres
Q78) A Washing machine works on the principle of –
Ans -: Centrifugation
Q79) When a ball is thrown upward, what happens to its Acceleration?
Ans -: It remains Constant
Q80) Magnifying glass is made of which type of lens?
Ans -: Convex lens
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q81) What colour will a red glass appear if it is heated in dark room?
Ans -: Green
Q82) What happens to the surface tension of the water when a detergent is added to it?
Ans -: Decreases
Q83) The value of ‘g’ (acceleration due to gravity) is maximum at ________?
Ans -: at poles
Q84) Which instrument is used to measure altitudes in aircrafts?
Ans -: Altimeter
Q85) Which instrument is used to measure change in volume of substances ?
Ans -: Dilatometer
Q86) Which instrument is used to measure depth of ocean ?
Ans -: Fathometer
Q87) The power of electric circuit is measured with a ________.
Ans -: Wattmeter
Q88) Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid
?
Ans -: Nephelometer
Q89) Which is more elastic – Steel or Rubber?
Ans -: Steel
Q90) Which is the only natural magnet?
Ans -: Magnetite
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q91) What Principle is used in the designing of ships and submarines?
Ans -: Archimedes Principle
Q92) Nuclear Fissions are initiated by ________.
Ans -: Neutrons
Q93) The wire in an electric heater is made up of _________.
Ans -: Nichrome
Q94) During Sonography which types of Waves are used?
Ans -: Ultrasonic waves
Q95) Diode Bulb was discovered by ________.
Ans -: Sir J. S. Fleming
Q96) Who gave the first experimental value of G?
Ans -: Cavendish
Q97) Who had showed that the electric and magnetic waves are equal in vacuum?
Ans -: James Clerk Maxwell
Q98) What is the escape velocity of Moon?
Ans -: 2.38 Km/s
Q99) Why does a liquid drop tend to assume a spherical shape?
Ans -: To minimize surface tension
Q100) Resistance of a Conductor is inversely proportional to it’s _________.
Ans -: Cross Sectional Area

RRB Railway General Science – Chemistry Question Answer

Q1) What is used in nuclear reactor as a moderator. It is also known as Heavy Water?
Ans -: Deuterium Oxide (D2O)
Q2) Which Metal is in liquid state at room temperature?
Ans -: Gallium
Q3) _________ elements are non-metal.
Ans -: Electro-negative
Q4) What is known as Artificial Silk.
Ans -: Rayon
Q5) Nitrous Oxide (N2O) is also known as –
Ans -: Laughing Gas
Q6) Which compound is used to prepare water proof clothes?
Ans -: Calcium hydride
Q7) Which Nobel Gas is also known as ‘Stranger Gas’?
Ans -: Xenon
Q8) Which Acid is know as ‘Oil of Vitriol’?
Ans -: Sulphuric acid
Q9) For making of parachute, which polymeric substance used?
Ans -: Viscose
Q10) Acid rain is caused when the air is polluted by ____________ Gases.
Ans -: Nitrous Oxide & Sulphur dioxide
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q11) All noble gases are ________ & ________.
Ans -: Colourless and Odourless
Q12) ________ is used as a Water Purifier.
Ans -: Alum
Q13) Aluminium is extracted from which ore?
Ans -: Bauxite
Q14) The ________ Process is used to synthesized Ammonia (NH3)?
Ans -: Haber’s Process
Q15) Which compound/acid commonly known as Aspirin?
Ans -: Acetylsalicylic Acid
Q16) _______ gas used to fill Balloons.
Ans -: Helium
Q17) ________ is also known as Baryta Water?
Ans -: Barium Hydroxide
Q18) Best sources for Vitamin D are –
Ans -: Sunlight & Fish liver
Q19) Which gas is the chief component of Bio-gas?
Ans -: Methane
Q20) _______ is the purest form of Carbon found in Nature.
Ans -: Diamond
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q21) The Chemical name of ‘Washing Soda’ is –
Ans -: Sodium Carbonate
Q22) What is the Chemical name of Chromic Acid?
Ans -: Chromium trioxide
Q23) Chemical name of Picric Acid is –
Ans -: Tri Nitro Phenol
Q24) In Photography, which chemical used as a fixer.
Ans -: Sodium thiosulphate
Q25) What are used to control the chain reaction in a nuclear reactor?
Ans -: Cadmium rods
Q26) In sunlight, Chloroform is converted into ___________, a poisonous gas.
Ans -: Phosgene
Q27) Which Vitamin contains Cobalt?
Ans -: Vitamin B12
Q28) _______ is one of the most common preservatives used in food processing industry?
Ans -: Benzoic Acid
Q29) Which compounds are responsible for permanent hardness of water?
Ans -: Sulphates and Chlorides of Calcium and Magnesium
Q30) The temporary hardness of water is caused of because of which compounds?
Ans -: Bicarbonates of Calcium and Magnesium
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q31) Copper is extracted from which ore?
Ans -: Copper Pyrite
Q32) When there is ___________, Dead organisms are transformed into petroleum and natural
gas.
Ans -: Absence of air
Q33) Deuterium is ______ of Hydrogen.
Ans -: Isotope
Q34) the weight of iron is ________, when it is undergoing the process of ‘rusting’.
Ans -: Increases
Q35) Efficiency of the catalyst depends on its –
Ans -: Molecular State
Q36) Egg shell is made up of ________.
Ans -: Calcium Carbonate
Q37) Which Vitamins are Fat Soluble?
Ans -: A, D, E & K
Q38) Which was the First organic compound synthesized in a lab and it was done by whom?
Ans -: Urea by Friedrich Wöhler
Q39) Fuse wire is made up of ________.
Ans -: Lead and Tin
Q40) _______ is used to coat Galvanised Iron.
Ans -: Zinc
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q41. Which Gases are used by sea divers for under water breathing?
Ans -: Oxygen & Helium
Q42. _______ & _______ gases are helpful for ripening of raw fruits.
Ans -: Ethylene & Acetylene
Q43. The _________ found in an ore is known as Gangue.
Ans -: Impurities
Q44. Iron is extracted from which ore?
Ans -: Hematite
Q45. Kerosene is a mixture of _______.
Ans -: Aliphatic hydrocarbons
Q46. Which Element is used for making of Lead pencil.
Ans -: Graphite
Q47. The lightest metal is _________.
Ans -: Lithium
Q48. _______ is the main ore of Mercury.
Ans -: Cinnabar
Q49. Which Metal is found in the highest proportion in earth’s crust?
Ans -: Aluminium
Q50. Mine explosions are mostly caused by mixing of Air & __________.
Ans -: Methane
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q51. What is the compound used to in Nail polish remover?
Ans -: Acetone
Q52. Natural rubber is a polymer derived from _______.
Ans -: Isoprene
Q53. The coating on non-stick cookware is of ________.
Ans -: polytetrafluoroethylene (PTFE) – TEFLON
Q54. The Nuclear Fusion on the Sun’s surface result into formation of __________ Atoms.
Ans -: Helium
Q55. Organic Compounds are only soluble in _______.
Ans -: Non-polar solvents
Q56. ______ is also know as “FOOL’S GOLD”.
Ans -: Iron Pyrite
Q57. In an Oxidation process _________ happens.
Ans -: Loss of electrons
Q58. Oxides of metals are _______.
Ans -: Alkaline
Q59. Ozone is ________ in nature.
Ans -: Diamagnetic
Q60. The chemical composition of paper is that of a _________.
Ans -: Cellulose
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q61. Paraffin wax is ________.
Ans -: Saturated hydrocarbon
Q62. In which type of Rocks is Petroleum (Fossil Fuel) is found?
Ans -: Sedimentary Rocks
Q63. _______ is also called White Gold.
Ans -: Platinum
Q64. Which is the purest form of Iron?
Ans -: Wrought Iron
Q65. Which Ore is used to extract Radium?
Ans -: Pitchblende
Q66. Solder is an alloy of _________.
Ans -: Tin and Lead
Q67. Which Radioactive Isotope is used in Cancer treatment?
Ans -: Cobalt – 60
Q68. _________ is the element common to all acids.
Ans -: Hydrogen
Q69. ______ is created by Alloying Iron and Chromium.
Ans -: Stainless Steel
Q70. The lustre of a metal is due to _________.
Ans -: Presence of free electrons
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q71. Which Mineral element is found in chlorophyll?
Ans -: Magnesium
Q72. The most abundant element in the earth’s crust is –
Ans -: Oxygen
Q73. The term ‘catalysis’ was coined by _______.
Ans -: Jöns Jakob Berzelius
Q74. Which element is the primary reason for radioactivity found in human body?
Ans -: Potassium – 40
Q75. Germanium, an ultrapure metal is purified by which method?
Ans -: Zone refining
Q76. Tooth enamel is made up of _______.
Ans -: hydroxyapatite, a mineral compound of calcium and phosphate
Q77. Which gas is filled inside a Tube light?
Ans -: Mercury Vapour & Argon
Q78. _______ is an aqueous solution of Acetic acid.
Ans -: Vinegar
Q79. Which Vitamins are Water Soluble?
Ans -: Vitamin B complex & Vitamin C
Q80. Silver turns black (Tarnish) because of its reaction with _______.
Ans -: Sulphur
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q81. Melting of ice can be prevented with the use of –
Ans -: Gelatin
Q82. A Bee Sting contains which Acid?
Ans -: Methanoic Acid
Q83. An Orange contains _________ Acid.
Ans -: Citric Acid
Q84. Etching of glass is done with the help of ________.
Ans -: Hydrofluoric acid (HF)
Q85. Which acid is used in soft drinks?
Ans -: Carbonic acid (H2CO3)
Q86. Silver Iodide is used as a ‘seed’ agent for making of –
Ans -: Artificial Rain
Q87. ______ is used as a catalyst for the synthesis of Sulphuric Acid by Contact Process.
Ans -: Platinum (Pt)
Q88. Vanaspati Ghee is synthesized with the help of which catalyst?
Ans -: Nickle (Ni)
Q89. Swelling of bread takes place because of –
Ans -: Carbon dioxide
Q90. Cigarette lighters contain ______ Gas.
Ans -: Butane
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q91. Which gas is used in fire extinguisher?
Ans -: Carbon dioxide
Q92. ______ is termed as ‘Metal of Future’.
Ans -: Titanium
Q93. Safety matches are prepared using –
Ans -: Red Phosphorous
Q94. A Photoelectric cell contains ________ metal.
Ans -: Selenium
Q95. Zinc Phosphide is used as?
Ans -: Rat Poison
Q96. Which is the hardest substance found in human body?
Ans -: Tooth Enamel
Q97. Ozone is an _______ of Oxygen.
Ans -: Allotrope
Q98. Which Metal is naturally Anti-Bacterial?
Ans -: Copper
Q99. Which was the first element to be produced after Big Bang?
Ans -: Hydrogen
Q100. If you pour a handful of salt into a glass of water, the water level will _________.
Ans -: Go Down

RRB Railway General Science – Biology Questions Answer

Q1. Alcoholic drink contains _______.
Ans -: Ethyl Alcohol
Q2. Glucose in stored in the form of ______ by Animals.
Ans -: Glycogen
Q3. Ascariasis is caused by ________.
Ans -: Round Worm
Q4. BCG vaccination (Bacillus Calmette Guerin) gives immunity from ________.
Ans -: Tuberculosis
Q5. Blood groups was discovered by –
Ans -: Karl Landsteiner
Q6. The first successful heart transplant in India was performed by –
Ans -: Dr. Panangipalli Venugopal
Q7. The oral polio vaccine was discovered by –
Ans -: Jonas Salk
Q8. Companion cells are unique to _______.
Ans -: Angiosperms
Q9. DNA stands for ______.
Ans -: Deoxyribonucleic Acid
Q10. Dog bite can cause rabies. Bite of which other animal can also cause rabies?
Ans -: Bat
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q11. Endocrine glands are also known as ________.
Ans -: Ductless Glands
Q12. The Small Pox vaccine was discovered by –
Ans -: Edward Jenner
Q13. Deficiency of iodine leads to _________.
Ans -: Enlargement of Thyroid Gland
Q14. First vaccine produced by bio-technology was used against which virus?
Ans -: Hepatitis-B
Q15. Turmeric is obtained from _____ of a Plant.
Ans -: Stem
Q16. Genes are made by ________.
Ans -: Polynucleotides
Q17. Haematopoiesis occurs in ________.
Ans -: Bone marrow
Q18. Leprosy is also known as _______.
Ans -: Hansen’s Disease
Q19. A human skull has _______ number of bones.
Ans -: 22 Bones
Q20. Deposition of which acid in the muscles leads to a feeling of fatigue in Humans?
Ans -: Lactic Acid
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q21. RBC’s count in the blood is increased when a person is having _________.
Ans: Polycythaemia
Q22. Where are the Lachrymal glands situated in the human body?
Ans: Eye Orbit
Q23. The red, blue and purple colours seen in plants is because of the ________ pigment.
Ans: Anthocyanin
Q24. Which part of the human brain controls Motor skills of the body?
Ans: Frontal Lobes
Q25. What is the name the hormone that regulates the amount of glucose in the blood .
Ans: Insulin
Q26. Name the gas used for making vegetable ghee?
Ans: Hydrogen
Q27. Which is the largest gland in the human body?
Ans: Liver
Q28. The smallest functional unit of a kidney is the ?
Ans: Nephron
Q29. James D. Watson, a Nobel Prize winning scientist is expert in the field of ________.
Ans: Genetics
Q30. Polio is caused by a _________.
Ans: Virus
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q31. The flow of energy in the Energy Pyramid is always _________.
Ans: Upwards
Q32. Saliva helps in the digestion of ________.
Ans: Starch
Q33. Which Parent’s chromosome is used for sex determination test?
Ans: Father
Q34. The bio-gas used for cooking is a mixture of ______.
Ans: Methane & Carbon dioxide
Q35. The yellow colour of the human faeces is a result of the pigment called _______.
Ans: Urobilin
Q36. Which air pollutant causes the most serious health hazards?
Ans: Sulphur dioxide
Q37. Vitamin K is required for the synthesis of _________.
Ans: Prothrombin
Q38. Which compound is used in anti-malarial drug?
Ans: Chloroquine
Q39. Dental cavities are caused because of the deficiency of?
Ans: Fluorine
Q40. What is the process of filtering blood through an artificial kidney called?
Ans: Dialysis
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q41. Which is the first vaccine injected into a newly born baby?
Ans: BCG
Q42. Food poisoning is caused by __________.
Ans: Clostridium botulinum
Q43. Which hormone is used as an oral contraceptive?
Ans: Progesterone
Q44. The longest and largest bone in the human body is?
Ans: Femur
Q45. Which metal is present in haemoglobin?
Ans: Iron
Q46. What is the total number of Chromosomes found in the human gene?
Ans: 46
Q47. The PH value of human blood is?
Ans: 7.40
Q48. The plants, which grow under water stress conditions are called?
Ans: Xerophytes
Q49. During photosynthesis, Solar Energy is converted to _________.
Ans: Chemical energy
Q50. Which is the smallest bone in the human body?
Ans: Stapes
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q51. The study of Trees is called?
Ans: Dendrology
Q52. Who proposed the Theory of natural selection?
Ans: Dendrology
Q53. Turpentine oil is obtained from ________.
Ans: Resin from Pines
Q54. Upper most layer of skin is called?
Ans: Epidermis
Q55. Which is the only element found in Chlorophyll?
Ans: Magnesium
Q56. What are Bryophytes ?
Ans: Amphibious Plants
Q57. Which component of the Cell is called it’s ‘Kitchen’?
Ans: Chloroplast
Q58. What is known as ‘Suicidal bags of cell’?
Ans: Chloroplast
Q59. What is systolic and diastolic pressure in a healthy man?
Ans: 120mm & 80mm
Q60. Dermatology is the study of?
Ans: Human Skin
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q61. Which chemical is popularly used in Rat poison?
Ans: White Phosphorus
Q62. What is the Dental formula of man?
Ans: 2123/2123
Q62. What is the name of first cloned sheep?
Ans: Dolly
Q64. __________ is the normal cholesterol level in human blood.
Ans: 180-200 mg/dL
Q65. A __________ is the smallest structural and functional unit of nervous system.
Ans: Neuron
Q66. 99% percentage of water is lost during transpiration, True or False?
Ans: TRUE
Q67. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
Ans: Amylase
Q68. Zika virus is carried by ________ Mosquito.
Ans: Aedes
Q69. Tomato contains which acid?
Ans: Oxalic Acid
Q70. Which animal respire without having blood in them?
Ans: Oxalic Acid
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q71. Which cells acting as phagocytes are present in the liver?
Ans: Kupffer cells
Q72. Which cell organelles function as the power house of a living cell?
Ans: Mitochondria
Q73. A bite of a mad dog causes –
Ans: Hydrophobia
Q74. Which disease is known as ‘silent killer’?
Ans: High Blood pressure
Q75. Human saliva contains the enzyme known as _________.
Ans: Ptyalin
Q76. Which gland disappears during old age?
Ans: Thymus
Q77. The insect responsible for the spread of Kala-azar is –
Ans: Sand Fly
Q78. ______ is known as the strongest natural fibre.
Ans: Silk
Q79. Which is known as graveyard of RBC’s ?
Ans: Spleen
Q80. The gland known as master gland in human body is the ___________.
Ans: Pituitary gland
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q81. The process of cell division is known as –
Ans: Mitosis
Q82. Which part of the Plant body acts as the carrier of food and other substances to all its parts?
Ans: Phloem
Q83. Which is the sweetest sugar?
Ans: Fructose
Q84. The hearing function is associated with which part of the Human Brain?
Ans: Temporal Lobe
Q85. Which major chemical compound is found in human kidney stones?
Ans: Calcium oxalate
Q86. Which metal is present in Insulin?
Ans: Zinc
Q87. Thirst, hunger and sleep are controlled by which part of the brain?
Ans: Hypothalamus
Q88. Alcohol affects which part of human brain?
Ans: Cerebellum
Q89. Which part of human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?
Ans: Medulla Oblongata
Q90. Which part of the Human Eye changes it size based on the amount of Light?
Ans: Pupil
300 General Science Questions Free Railways e-book
Q91. _____ is the plant which yields biodiesel or biofuel.
Ans: Jatropha Curcas
Q92. The part of the human eye which regulates the quantum of light entering is –
Ans: Iris
Q93. Which salt is found in bone in largest amount?
Ans: Calcium Phosphate
Q94. What is the name of the test done to diagnose cancer?
Ans: Biopsy Test
Q95. The vitamin which is considered to be a hormone is –
Ans: Biopsy Test
Q96. Intake of which vitamin is recommended to improve blood coagulation?
Ans: Vitamin K
Q97. Who explained about the blood circulation for the first time?
Ans: William Harvey
Q98. Alexander Fleming invented ___________.
Ans: Penicillin
Q99. Who is credited for producing first man-made Gene in a lab?
Ans: Dr. Hargobind Khurana
Q100. Xerophthalmia is a disease caused by lack of which vitamin?
Ans: Vitamin A

क्या आप student है | और प्रतियोगी परीछा की तैयारी कर रहे है | तो दोस्तों आप Update24houR.COM आपको सभी प्रकार के पीडीऍफ़ स्टडी बुक | क्वेश्चन प्राप्त हो जयेगे |

जरुर पढ़ें :- दोस्तों अगर आपको किसी भी प्रकार का सवाल है या ebook की आपको आवश्यकता है तो आप निचे comment कर सकते है. आपको किसी परीक्षा की जानकारी चाहिए या किसी भी प्रकार का हेल्प चाहिए तो आप comment कर सकते है. हमारा post अगर आपको पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ share करे और उनकी सहायता करे. आप हमसे Facebook group से भी जुड़ सकते है Daily updates के लिए.

Disclaimer: update24hour does not claim this book, neither made nor examined. We simply give the connection effectively accessible on the web. In the event that anyway it abuses the law or has any issues then sympathetically mail us.

 

About the author

admin

Leave a Comment