IBPS previous year question paper

0
370

IBPS previous year question paper Hello दोस्तों वैसे तो हमारी team आपके लिए हमेसा study से रिलेटेड material लेकर आते ही है आज  Question Paper with Solved Answer  में आप सब के लिए हमने IBPS previous year question paper जो की सभी छात्र/छात्राओ जो की taiyari कर रहे है IBPS previous year question paper को download भी कर सकते है|

IBPS previous year question paper
IBPS previous year question paper

Bank PO Previous year Question Paper with Solved Answer 2010

  1. In a certain code language ‘how many goals scored’ is written
    as ‘5 3 9 7’; ‘many more matches’ is written as ‘9 8 2’ and ‘he
    scored five’ is written as ‘ 1 6 3’. How is ‘goals’ written in that
    code language ?
    (a) 5                      (b) 7
    (c) 5 or 7               (d) Data inadequate
    (e) None of these                                                                                                           Ans. (c)
  2. In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP.
    How is CONSIDER written in that code ?
    (a) RMNBSFEJ         (b) BNMRSFEJ
    (c) RMNBJEFS         (d) TOPDQDCH
    (e) None of these                                                                                                          Ans. (a)
  3.  How many meaningful English words can be made with the
    letters DLEI using each letter only once in each word ?
    (a) None                   (b) One
    (c) Two                     (d) Three
    (e) More than three                                                                                                     Ans. (d)
  4.  Among A, B, C, D and E each having different weight, D is
    heavier than only A and C is lighter than B and E. Who
    among them is the heaviest ?
    (a) B                 (b) E
    (c) C                 (d) Data inadequate
    (e) None of these                                                                                                        Ans. (d)
  5.  Each odd digit in the number 5263187 is substituted by the
    next higher digit and each even digit is substituted by the
    previous lower digit and the digits so obtained are rearranged
    in ascending order, which of the following will be the third
    digit from the left end after the rearrangement?
    (a) 2                        (b) 4
    (c) 5                         (d) 6
    (e) None of these                                                                                                      Ans. (b)
  6.  Pratap correctly remembers that his mother’s birthday is
    before twenty third April but after nine teenth April, whereas
    his sister correctly remembers that their mother’s birthday is
    not on or after twenty second April. On which day in April is
    definitely their mother’s birthday ?
    (a) Twentieth
    (b) Twenty-first
    (c) Twentieth or twenty-first
    (d) Cannot be determined
    (e) None of these                                                                                                       Ans. (c)
  7.  Ashok started walking towards South. After walking
    50 metres he took a right turn and walked 30 metres. He then
    took a right turn and walked 100 metres. He again took a
    right turn and walked 30 metres and stopped. How far and in
    which direction was he from the starting point ?
    (a) 50 metres South              (b) 150 metres North
    (c) 180 metres East               (d) 50 metres North
    (e) None of these                                                                                                       Ans. (d)
  8.  If ‘¸’ means ‘+’; ‘–’ means ‘×’; ‘x’ means ¸ and ‘+’ means ‘–
    ‘; then –
    15 – 8 × 6 ¸ 12 + 4 = ?
    (a) 20                 (b) 28
    (c)  8  4/7          (d) 2  2/3
    (e) None of these                                                                                                       Ans. (b)
  9.  Town D is towards East of town F. Town B is towards North
    of town D. Town H is towards South of town B. Towards
    which direction is town H from town F ?
    (a) East                       (b) South-East
    (c) North-East          (d) Data inadequate
    (e) None of these                                                                                                       Ans. (d)
  10.  How many such pairs of letters are there in the word
    SEARCHES each of which has as many letters between
    them in the word as in the English alphabet ?
    (a) None                    (b) One
    (c) Two                      (d) Three
    (e) More than three                                                                                                 Ans. (d)

DIRECTIONS (Qs. 11 – 15) : In each of the questions below are
given four statements followed by four conclusions numbered I.
II, III and IV. You have to take the given statements to be true
even if they seem to be at variance from commonly known facts.
Read all the conclusions and then decide which of the given
conclusions logically follows from the given statements
disregarding commonly known facts.

11. Statements :
All cups are bottles.
Some bottles are jugs.
No jug is plate.
Some plates are tables.
Conclusions :
I. Some tables are bottles.
II. Some plates are cups.
III. No table is bottle.
IV. Some jugs are cups.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Only III follows
(d) Only IV follows
(e) Only either I or III follows

Ans. (e)

12. Statements:
Some chairs are handles.
All handles are pots.
All pots are mats.
Some mats are buses

Conclusions :
I. Some buses are handles.
II. Some mats are chairs.
III. No bus is handle.
IV. Some mats are handles.
(a) Only I, II and IV follow
(b) Only II, Ill and IV follow
(c) Only either I or III and II follow
(d) Only either I or III and IV follow
(e) Only either I or III and II and IV follow

Ans. (e)

13. Statements :
All birds are horses.
All horses are tigers.
Some tigers are lions.
Some lions are monkeys.
Conclusions :
I. Some tigers are horses.
II. Some monkeys are birds.
III. Some tigers are birds.
IV. Some monkeys are horses.
(a) Only I and III follow
(b) Only I, II and III follow
(c) Only II, III and IV follow
(d) All I, II, III and IV follow
(e) None of these

Ans. (a)

14. Statements :
Some benches are walls.
All walls are houses.
Some houses are jungles.
All jungles are roads.
Conclusions :
I. Some roads are benches.
II. Some jungles are walls.
III. Some houses are benches.
IV. Some roads are houses.
(a) Only I and II follow
(b) Only 1 and III follow
(c) Only III and IV follow
(d) Only II, III and IV follow
(e) None of these

Ans. (c)

15. Statements :
Some sticks are lamps.
Some flowers are lamps.
Some lamps are dresses.
All dresses are shirts.
Conclusions :
I. Some shirts are sticks.
II. Some shirts are flowers.
III. Some flowers are sticks.
IV. Some dresses are sticks.
(a) None follows (b) Only I follows
(c) Only II follows (d) Only III follows
(e) Only IV follows

Ans. (a)

DIRECTIONS (Qs. 16 – 20): Study the following information
carefully and answer the questions given below :
A, B, C, D. E. F. G and H are eight employees of an organization
working in three departments viz. Personnel, Administration and
Marketing with not more than three of them in any department.
Each of them has a different choice of sports from football, cricket,
volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table
tennis not necessarily in the same order.
D works in Administration and does not like either football or
cricket. F works in Personnel with only A who likes table tennis.
E and H do not work in the same department as D. C likes hockey
and does not work in marketing. G does not work in administration
and does not like either cricket or badminton. One of those who
work in administration likes football. The one who likes volleyball
works in Personnel. None of those who work in Administration
likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.
16. Which of the following groups of employees work in
Administration department ?
(a) EGH (b) AF
(c) BCD (d) BGD
(e) Data inadequate

Ans. (c)

17. In which department does E work ?
(a) Personnel (b) Marketing
(c) Administration (d) Data inadequate
(e) None of these

Ans. (b)

18. Which of the following combinations of employeedepartment
favourite sport is correct ?
(a) E Administration -Cricket
(b) F Personnel -Lawn Tennis
(c) H Marketing -Lawn Tennis
(d) B Administration -Table Tennis
(e) None of these

Ans. (e)

19. What is E’s favourite sport ?
(a) Cricket (b) Badminton
(c) Basketball (d) Lawn Tennis
(e) None of these

Ans. (a)

20. What is G’s favourite sport ?
(a) Cricket (b) Badminton
(c) Basketball (d) Lawn Tennis
(e) None of these

Ans. (d)

DIRECTIONS (Qs. 21 – 25) : In the following questions, the
symbols @, $, «, # and d are used with the following meaning
as illustrated below :
‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P d Q’ means P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P « Q’ means ‘P is not greater than Q’.
Now in each of the following questions assuming the given
statements to be true, find which of the four conclusions I, II, Ill
and IV given below them is/are definitely true and give your
answer accordingly.

21. Statements :
H @ T, T # F, F d E, E « v
Conclusions : I. V $ F
II. E @ T
III.H @ V
IV. T # V

(a) Only I, II and III are true
(b) Only I, II and IV are true
(c) Only II, Ill and IV are true
(d) Only I, III and IV are true
(e) All I, II, III and IV are true

Ans. (b)

22. Statements :
D # R, R« K, K @ F, F $ J
Conclusions : 1. J # R
II. J # K
III. R # F
IV. K @ D
(a) Only I, II and III are true
(b) Only II, III and IV are true
(c) Only I, III and IV are true
(d) All I, II, III and IV are true
(e) None of these

Ans. (e)

23. Statements :
N d B, B $ W, W # H, H « M
Conclusions : I. M @ W
II. H @ N
III. W d N
IV. W # N
(a) Only I is true
(b) Only III is true
(c) Only IV is true
(d) Only either III or IV is true
(e) Only either III or IV and I are true

Ans. (e)

24. Statements :
R « D, D $ J, J # M, M @ K
Conclusions :
I. K # J
II. D @ M
III. R # M
IV. D @ K
(a) None is true (b) Only I is true
(c) Only II is true (d) Only III is true
(e) Only IV is true

Ans. (a)

25. Statements :
M $ K, K @ N, N « R, R # W
Conclusions : I. W @ K
II. M $ R
III. K @ W
IV. M @ N
(a) Only I and II are true
(b) Only I, II and III are true
(c) Only III and IV are true
(d) Only II, III and IV are true
(e) None of these

Ans. (e)

जरुर पढ़ें : – यदि आपको इसी तरह की PDF रोज चाहिये तो आप नीचें दिए गये बेल आइकॉन पे click कर डेली PDF आसानी से प्राप्त कर सकते है |

Related PDF Must Read:-

जरुर पढ़ें :- दोस्तों अगर आपको किसी भी प्रकार का सवाल है या ebook की आपको आवश्यकता है तो आप निचे comment कर सकते है. आपको किसी परीक्षा की जानकारी चाहिए या किसी भी प्रकार का हेल्प चाहिए तो आप comment कर सकते है. हमारा post अगर आपको पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ share करे और उनकी सहायता करे. आप हमसे Facebook group से भी जुड़ सकते है Daily updates के लिए.

Disclaimer : update24hour does not claim this book, neither made nor examined. We simply giving the connection effectively accessible on web. In the event that any way it abuses the law or has any issues then sympathetically mail us.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here